Pitný režim fotbalisty

Pitný režim je pro sportovce velmi důležitý. Tělo při sportovním výkonu spoustu vody vypotí a organismu hrozí dehydratace. Proto nezapomínejte na doplňování tekutin jak před zápasem, tak během něj i po něm. Zajistíte tak organismu dostatek tekutin pro jeho správné fungování. 

CO PÍT PŘED ZÁPASEM?

Voda v našem těle je zodpovědná za spoustu funkcí. Obzvlášť před náročným výkonem jako je fotbalový zápas, ve kterém hráč vypotí spoustu vody, je potřeba dbát na pitný režim. Případná dehydratace organismu by vedla jak ke snížení výkonnosti hráče, tak také k dalším zdravotním problémům. Příjem tekutin byste měli zvýšit již tři dny před zápasem.

Váš pitný režim by se měl skládat z pití zejména vody, čajů a džusů.

VODA – Pití vody je nezbytné pro správné fungování organismu. Vodou začněte hned po probuzení, abyste tělu doplnili potřebné tekutiny po několikahodinovém spánku. My doporučujeme pít filtrovanou vodu, která zbaví kohoutkovou vodu nečistot a škodlivých látek. V případě balených vod pijte nesycené minerální vody, které tělu dodají hořčík a vápník.

ČAJ – Kvalitní čaj přispívá k hydrataci organismu, působí antioxidačně, a díky obsahu ofeinu a teinu má povzbuzující účinky a zlepšuje vytrvalost sportovce, protože podporuje zvýšené využití tuku jako paliva a šetří tak zásoby glykogenu ve svalech. Pozor ale na množství. Nejen, že kofein ůsobí močopudně, což je při zápase nežádoucí. Kofein také na každého působí jinak, a tak si přílišným množstvím vypitého čaje nebo kávy můžete způsobit bolesti hlavy, svalový třes či žaludeční nevolnost.

DŽUS – Kvalitní 100% džusy jsou zdrojem vápníku, vitamínů, vlákniny a přírodního cukru z ovoce. Jsou ale hutné, proto je pijte s mírou. Hlavní složku pitného režimu by stále měla tvořit voda.

B-1-1

CO PÍT BĚHEM A PO ZÁPASE

Účelem pitného režimu během a po zápase je zabránit dehydrataci organismu, která by vedla k poklesu výkonnosti hráče. Je tedy potřeba, aby hráči znali svou obvyklou ztrátu tekutin potem a tuto ztrátu průběžně doplňovali. A jak ji zjistíte? Zvažte se před zápasem a po zápase. Rozdíl udává ztrátu tekutin, které jste během zápasu vypotili.

ČÍM TEKUTINY DOPLŇOVAT? Během i po zápase je vhodné doplňovat tekutiny prostřednictvím hypotonických nápojů. To jsou nápoje, které mají nižší koncentraci iontů než krev. Jedná se především o čistou vodu nebo zředěné nápoje. Hypotonické nápoje se do těla rychle vstřebávají a představují nejrychlejší přísun tekutin bez rizika zažívacích potíží. Nejvhodnějším hypotonickým nápojem pro doplnění tekutin v průběhu zápasu i po něm je voda bohatá na magnézium (alespoň 100mg/l) smíchaná s ovocnou šťávou, nejlépe jablečnou, a to v poměru 4 (voda): 1(šťáva). Vhodné jsou také středně energetické iontové hypotonické nápoje značky Penco, které obsahují vysoké množství minerálů, vitamínu C, L-karnitinu a kyseliny listové, díky čemuž zlepšují imunitu, oddalují únavu a zlepšují výkonnost sportovce.

B-1-2

JAKÝM NÁPOJŮM SE PŘED ZÁPASEM VYHNOUT?

SLADKÉ NÁPOJE – sladkým nápojům jako je Fanta, colové nápoje, Sprite a podobně se vyhýbejte obloukem ať jste dítě nebo dospělý člověk. Mají vysoký obsah cukru, oxidu uhličitého, aromatických látek, kyselin a barviv. Tyto látky zatěžují srdce, oslabují kosti, způsobují cukrovku a některé látky obsažené v colových nápojích jsou dokonce karcinogenní.

ENERGY NÁPOJE – možná si myslíte, že dostatek energie pro zápas vám zajistí plechovka RED BULLU. Tak to jste na omylu. Nápojům tohoto typu se vyhýbejte. Obsahují nadměrné (a tudíž nezdravé) množství kofeinu a cukrů a zatěžují tak naše srdce a cévy. Nebezpečné jsou obzvlášť u mladých sportovců, kteří si mohou pravidelným pitím těchto nápojů vypěstovat tzv. kofeinové srdce = srdce, které není schopné se uklidnit.

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE – je asi každému z vás jasné, že s opicí byste toho moc neuhráli. Vyhnout byste se ale měli i minimu alkoholu jako je třeba sklenice piva. Alkohol má totiž močopudné účinky, takže by se vám při zápase chtělo neustále na toaletu, a navíc by se váš organismus mohl dostat do stavu dehydratace.

SYCENÉ NÁPOJE – že jsou sladké, energy a alkoholické nápoje nezdravé je asi jasné každému. Ale proč bys, sportovče, neměl před zápasem pít perlivé nápoje? COneboli Oxid uhličitý, který může za bublinky v nápoji, totiž zpomaluje činnost trávicích enzymů a může také způsobit plynatost. A to by se vám pak asi špatně běhalo po hřišti.

B-1-3