Nejčastější svalová zranění ve fotbale

Kopie návrhu Správná verze (17)

Se sportem je bohužel občas spojené nějaké to zranění. Ne nadarmo se říká „sportem k trvalé invaliditě“.  Ani ve fotbale tomu není jinak. Vymknutý kotník, otřes mozku, zlomená noha, s tím se za svou fotbalovou kariéru setká snad každý fotbalista. Protože při sportu pracují svaly na plné obrátky, často také dochází ke svalovým zraněním. Právě na ty se zaměříme.

A co se tedy v dnešním článku dozvíte?

  1. Jaká jsou nejčastější svalová zranění a kdy k nim dochází?
  2. Proč vznikají křeče a jak jim předejít?
  3. Proč dochází k natažení či přetržení svalu?

1. Jaká jsou nejčastější svalová zranění a kdy k nim dochází?

RIZIKOVÁ DOBA. Když vás v průběhu zápasu chytne sval, všimli jste si někdy, v jaké je to minutě? Ke svalovému zranění totiž nejčastěji dochází kolem 40. a 85. minuty zápasu, tedy vždy těsně před koncem poločasu. 

ČÍM TO JE? Vždyť svaly jsou už po takové době přece pěkně prohřáté. To ano, ale po takové době intenzivní aktivity jsou také přetížené a unavené. 

JAKÉ SVALY JSOU NÁCHYLNÉ KE ZRANĚNÍ?

  • svaly na zadní straně stehen (tzv. hamstringy)
  • sval lýtkový
  • 4hlavý stehenní sval

JAKÁ SVALOVÁ ZRANĚNÍ JSOU PRO FOTBAL TYPICKÁ? Sval se skládá ze svalových vláken, která jsou stále v napětí (svalovém tonusu). Při intenzivní a dlouhodobé zátěži může dojít k jejich přetěžování. Co pak nastává?

  • KŘEČE – nejčastější svalové zranění ve fotbale. Sval křečí dává najevo, že je přetížený a brání se dalšímu poškozování. 
    Projevuje se: ostrou pichlavou bolestí trvající několik sekund až minut
  • RUPTURA (NATRŽENÍ A PŘETRŽENÍ) – Svalová vlákna překročila maximální napětí, kterého jsou schopná, a dochází k jejich natržení, někdy i přetržení. Závažnost se odvíjí od toho, zda se přetrhla jen některá vlákna nebo celý sval.
    Projevuje se: pocitem stažení a ztuhlosti svalu, silnou ostrou bolestí, otokem, krevní sraženinou, může být slyšet i prasknutí, sval nelze dále zatěžovat

2. Proč vznikají křeče a jak jim předejít?

KŘEČ je prudké krátkodobé stažení svalu, které je nepříjemné a vlastní vůlí ho nemůžeme ovlivnit. Projevuje se ostrou bolestivostí a může se několikrát vrátit, než zmizí úplně. 

PROČ SE SVAL STÁHNUL? Je to způsob jeho obrany před možným poškozením!

PŘÍČINY KŘEČE – to, že se sval stáhne a brání se, samozřejmě není jen tak. Co tedy křeč způsobuje? Může to být mnoho příčin, nejčastěji je však na vině:

  • přetížení 
  • nedostatečné rozehřátí před fyzickou zátěží 
  • dehydratace 
  • nedostatek některých vitamínů a minerálů, konkrétně vitamínu D, hořčíku, draslíku a vápníku, které přispívají k normální funkci svalů
  • ochlazení (křeč může být také reakcí na ochlazení zahřátého těla způsobené venkovními podmínkami – prudký studený vítr apod.) 


PRVNÍ POMOC – postižený sval lehce promasírujte a protáhněte. Ve fotbale se nejčastěji vyskytuje křeč lýtkového svalu, kde pomáhá položit si lýtko do jedné ruky a špičky prstů chodidla přitáhnout k sobě (do pravého úhlu). Ze svalu setřete pot a zakryjte ručníkem. Bolest by měla během chvíle samovolně odeznít.

JAK SVALOVÝM KŘEČÍM PŘEDEJÍT? Důležitá je prevence:

1. ZAHŘÁTÍ SVALŮ. Před náročnou fyzickou aktivitou je nutné svaly nejprve zahřát, třeba krátkým výklusem.

2. STREČINK. Protažení svalů, obzvlášť těch náchylných, jak před fyzickou aktivitou, tak po ní, je účinnou prevencí před vznikem křečí.

3. DOSTATEK TEKUTIN. Pro správné fungování celého těla včetně svalstva je důležitá hydratace organismu. Dbej na dostatečný příjem tekutin před, v průběhu i po fyzické aktivitě.

4. DOPLNĚNÍ MINERÁLNÍCH LÁTEK. Zajištěním dostatečného množství výše zmíněných vitamínů a minerálů pomůžete svým svalům správně fungovat:

  • PENCO Minerály proti křečím - tablety obsahují minerály, které byly sestaveny v takovém poměru, aby co nejúčinněji zamezily vzniku křečí.  

14

3. Proč dochází k natržení či přetržení svalu?

Hrajete fotbal a najednou ucítíte prudkou, ostrou, nesnesitelnou bolest a možná i slyšíte prasknutí? Tak to jste si pravděpodobně natrhli nebo přetrhli sval. Za chvíli na postiženém místě uvidíte i otok a krevní sraženinu. 

PŘÍČINY NATRŽENÍ/PŘETRŽENÍ SVALU – K natržení nebo přetržení svalu dochází, když sval překročí běžný limit napětí, který snese. Na vině může být

  • prudký pohyb nebo neobvyklý pohyb (např. na kluzkém povrchu)
  • sval není zvyklý na takovou zátěž (např. u rekreačních sportovců, kteří přecení své síly)
  • nedostatečné zahřátí a protažení svalů před aktivitou
  • dlouhodobé přetěžování svalu bez kompenzačních cvičení a dostatečné regenerace

PRVNÍ POMOC PŘI NATRŽENÍ/PŘETRŽENÍ SVALU

  • nepokračujte ve fyzické aktivitě (bolest vám to stejně nedovolí)
  • SVAL NEPROTAHUJTE! (mohli byste si jen přitížit)
  • na bolavé místo dejte studený obklad a ledujte (1x za hodinu asi 15 minut)
  • sval stáhněte obinadlem
  • končetinu udržujte ve zvýšené poloze (kvůli otoku)
  • pokud se situace po prvním dnu nelepší, navštivte lékaře


Jak dlouho trvá léčba? U drobnějších poranění 1-2 týdny, u vážnějších se může protáhnout i na měsíce. Proto na sebe dávejte pozor a snažte se zranění svalu předejít.

PREVENCE – prevence jsou podobné jako v případě křečí, ale pojďme si je zopakovat, protože „opakování je matka moudrosti.“

1. ZAHŘEJTE SVALY. Před náročnou fyzickou aktivitou je nutné svaly nejprve zahřát, třeba krátkým poklusem nebo rychlejší chůzí.

2. STREČINK. Protažení svalů, obzvlášť těch náchylných, jak před fyzickou aktivitou, tak po ní, je účinnou prevencí poranění svalů.

3. TEJPING. Správná aplikace tejpů vám pomůže ochránit svaly a předejít tak zranění.

15